lördag 15 december 2018

Johnson & Babypulver


Mitt första inlägg här

Igår släppte Reuters ett reportage om Johnson & Johnsons babypulver och asbest. Babypulvret i fråga är gjort av talc, en mjuk mineral och är idag en liten del av JnJ:s verksamhet men en som länge setts som något av en symbol för företaget. Asbest är ett cancerframkallande ämne som kan orsaka sjukdomar för dem som andas in substansen. Substansen förekommer i små mängder nästan överallt men drabbar främst de som utsatts för större mängder av det, gruvarbetare har historiskt sätt vart den mest utsatta gruppen. 

Har själv ett asbest relaterat minne då min skola fick renoveras efter att asbest hittats i väggarna, så det kan gå 😐

JnJs babypulver

Kontroversen

Historian har sin börjar på 50-talet då JnJ hittar tremolit i talc som importerats från Italien, termolit är en form av naturligt förekommande asbest. 
Att dessa substanser skulle förekomma tillsammans är idag inte något som är förvånande då båda substanserna formas under liknande geologiska omständigheter, men på den tiden verkar det inte ha varit så klart. Företaget hittar med tiden tremolit i flera andra talckällor och har försökt separera ämnena i USA.


Asbestfiber från test: från Reuters reportage

Framåt på 70-talet blir Asbest uppmärksammat då ny forskning samt en mängd hälsoproblem hos industriarbetare uppmärksammats, här stärks lagar och regleringar kring substansen. Här börjar också den riktigt stora kontroversen, i tester hittas små mängder asbest i babypulver men i JnJs rapporter till FDA står det att inget asbest funnits överhuvudtaget, i FDA:s egna prover hittas inget men FDAs teknik var då mindre känsliga än de som JnJ:s labb använt. Ungefär så här fortsätter det framöver, JnJ försöker förbättra sin separationsteknik medan de rapporterar att läget är bättre än det faktiskt är, samtidigt försöker de påverka forskning och regelverk till deras egen fördel.

Detta är mitt korta referat av reportaget, rekommenderar alla som äger eller funderar på att äga JnJ aktier att läsa reportaget själva då det är väldigt informationsrikt, rekommenderar också att ni läser JnJs svar och kommentarer då de menar att Reuters använt ensidig och felaktig information.

Effekter
Detta kan sannolikt komma att påverka företagets försäljning. Babypulver är visserligen en liten del av konsumentvaror som i sin tur är den minsta delen av företagets inkomster, men ett konsumentuppror kan nog komma att slå mot hela konsumentdelen då deras produkter är lätta att identifiera.

Från JnJ Q3 2018

Utöver det kan bötesbeloppen från stämningar bli skyhöga och det är ju svårt att säga hur många som kan vara drabbade, nyligen beordrades företaget att betala 4,7 miljarder USD till 22 kvinnor för just problem orsakade av babypulver. Jämför med deras nettovinst under Q3 på 3,9 miljarder så ser ni vilka risker vi talar om. 

JnJ ska överklaga domen men även om det finns mycket forskningen som stödjer JnJ:s position så vet man aldrig hur civilrättsliga domar går innan de är över. Många bedömare trodde exempelvis att Bayer/Monsanto skulle vinna alla Roundup målen då de haft det mesta av forskningen på sin sida.

Min Kommentar
Sammanfattningsvis så tänker jag varken säga att detta är ett köpläge eller ett säljläge. Detta dels då jag inte startar denna blogg för att ge köp/säljråd och dels för att jag inte vet hur detta kommer att påverka företaget på kort eller lång sikt. Kan bara dra slutsatsen att inga bolag och inga aktier är så "säkra" som de ibland framstår eller presenteras som. 
Nu när börsen är så pass volatil som den är går mycket kapital till mindre känsliga tillgångsslag som läkemedel/konsumentvaror. Då JnJ ofta ses som bäst i klassen där så kan fredagens fall komma att svida för många sparare, ytterliggare ett skäl att diversifiera sin portfölj.

Dela gärna med er om era tankar kring fallet/reportaget nedanför.

MvH. Pluggar och Sparar







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vag säger Johnson &Johnson Q1 om asbestproblem och företaget som stort

Hej! JNJ har nu rapporterat in sitt första kvartalsresultat vilket fick marknadens tumme upp. Resultatet är intressant av flera ...